Czosnkowo-paprykowe pieczone udka z kurczaka


Czosnkowo-paprykowe pieczone udka z kurczaka




Czosnkowo-paprykowe udka z kurczaka

 Wydrukuj przepis
 Porcje: 4

SKŁADNIKI

  • 1 kg (około 8 sztuk) udek z kurczaka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka papryki ostrej lub słodkiej (wedle upodobania)
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1
Rozgrzać piekarnik do 200 C°. Oczyścić i wysuszyć udka i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
2
W małym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać czosnek, paprykę, pietruszkę i oregano. Podgrzewać przez około 1 minutę na średnim ogniu, nie przypalić ziół i czosnku.
3
Wlać mieszaninę oleju i ziół na udka i upewnić się, że są dokładnie nią pokryte.
4
Umieścić udka w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 45 minut lub do momentu, kiedy udka będą ugotowane. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg żeby udka się bardziej przypiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami lub sałatką.

0 Response to "Czosnkowo-paprykowe pieczone udka z kurczaka"

Post a Comment